Laddar Evenemang

Förstadens filmsalong: Strejken

Arbetarklassens styrka är organisation. Utan massornas organisation är proletären ingenting. Organiserad är han allt. Organisation innebär handlingens enhet.

Med detta Lenincitat inleds Sergej Eisensteins iscensättande av en arbetarstrejk inför den ofullständiga ryska revolutionen år 1905. Detta var den Rigafödda – men högst sovjetiska – regissörens första spelfilm. Det rör sig dock inte om ett ungdomsverk, ty hans filmteoretiska ramverk var redan fullt utvecklat: genom halsbrytande montage uppvisas en komplicerad verklighet fylld av osäkerhet, våld och hopp om frihet.

Eisensteins experiment med rörliga bilder var en lika viktig del av det unga arbetarparadisets slagkraftiga konst som Tatlins torn, Malevitjs fyrkanter eller Platonovs galghumoristiska prosa. Före visningen kommer Fabian Linde, doktor i ryska och återkommande föreläsare på Tellus, att inleda med några tankar om Eisensteins filmkonst. Doktor Linde kommer även att tolka filmens ryska textskyltar till svenska. För den tekniskt intresserade kan nämnas att formatet är ljudsatt 16-millimetersfilm.

Klicka här för att komma till evenemanget på Facebook. Föranmälan är obligatorisk och du behöver anmäla dig senast kvällen före evenemenaget – det gör du enkelt här.

Dörrarna öppnas kl 18 med försäljning av mat och dryck för en billig peng. Filmen är 82 min och börjar rulla kl 19, med paus i mitten.

Fre 15/3 kl 18-22. Entré: 80 kr

Kommande filmer
19/4 (långfredagen): Den sista kejsaren av Bernardo Bertolucci
17/5: Långt borta och nära av Marianne Ahrne