Laddar Evenemang

BERGMAN/ENGLUND LIVE PÅ TELLUS (PREMIÄR)

I Sverige har Family Four (1970 – 1974) och schlagerfestivalen med sina svenska segrar 1972-, 1971 med just Family Four och 1994 med Roger Pontare hängt kvar för en del som ett kännetecken för karriären, men i Norge och Danmark är det Marie Bergmans egna sånger och samspelet med Lasse Englund som rönt unika framgångar genom 80-, 90- och 2000-talet. De presenterar något starkt autentiskt med sitt egna råa och innerliga sound och originaluttryck. Dagens Nyheter har utnämnt Marie till urmoder för sing-and-songwriters i Skandinavien.

I Sverige har Bergman/Englund framträtt genom åren på de flesta musikscener och festivaler som en unik och stark duoakt med sitt autentiska uttryck.

Det är det här unika uttrycket som Marie och Lasse presenterar som duo den 11/12 på Tellus i Midsommarkransen.

Marie och Lasse Englund lever sin musik och spelar lika gärna runt köksbordet för musikens egen skull som i den egna lilla musikstudion där Lasse gör produktioner och bygger sin pod, ”Lasses Hus Sessions” – med olika artister och gästmusikanter. Lasse har också rönt stora framgångar i samarbeten med andra artister på både skivor och konserter. Han har producerat skivor och turnerat med artister som Ola Magnell, Louise Hoffsten, Toni Holgersson, Totta Näslund och Tommy Nilsson m.fl. Lasse tilldelades en Grammis år 1994 som årets producent och Guitar Peoples Prize första gången det utdelades år 2002.

Marie och Lasse bildade familj med varandra och band tillsammans med andra, samtidigt som de ofta framträdde som duo. De turnerade i Sverige och även i Norge och Danmark där de fick en stor publik och där deras skivor också sålde guld. Musiken utvecklades och de spelade på de största festivalerna – bl.a. fyra gånger på Roskildefestivalen.

Marie blev invald i ”Swedish Hall of Fame” 2018, ”Marie Bergman är en egen genre”. Hon blev en förgrundsgestalt för kvinnliga musiker i Norden och för övrigt för alla musikanter som inte fastnar i en form utan ständigt söker nya vägar. Hennes röst och uttryck är i ständig beröring och rörelse. Och hon undervisar också andra sångare med sin egen helhetspedagogik. 1999 – 2004 innehade hon ett gästprofessorat i sång i Danmark, det första i sitt slag i Skandinavien.

Vad de flesta inte känner till är att Marie också har en lång erfarenhet från visscenerna under 60-talet i Stockholm där hon växte upp. Det var där det började. Hon var ett barn i huset på visrestaurangen Kaos i Gamla Stan, en flitig gäst på Vispråmen Storken tillsammans med Cornelis Vreeswijk, Fred Åkerström och de andra trubadurerna. Som fjortonåring gjorde hon sitt första framträdande där. Hon säger själv att det var där hon lärde sig att rösten är en berättare.

Marie Bergman har 12 album med egna sånger bakom sig. Efter uppbrottet med Family Four 1974 slog sig Marie ihop med gitarristen Lasse Englund. Dom blev ett par, både i musiken och i övriga livet och för dessa två musikanter finns ingen skillnad, musiken ÄR Livet och livet ÄR musiken! Lasse spelade då med Ola Magnell och det var Ola som förde paret samman. Marie spelade in med den kände producenten Anders Burman och fick framgång med sitt första soloalbum och låg på Svensktoppen med låten ”Ingen Kommer Undan Politiken” som Ola Magnell hade skrivit texten till. Den sången är fortfarande lika aktuell och efterfrågad. Sen kom radiohittar med Maries låtar som Varje människa bär en historia och Brevet.

Hela repertoaren som Bergman/Englund presenterar är tidlös och samtidigt aktuell och existentiell och den representerar en unik era av den levande musiken som aldrig går ur tiden. De tolkar också flera av Magnells tidlösa sånger med den äran. Varning för ståpäls!

Lör 11/12 kl 19-21:30. Entré: 225kr

Förköpa här eller boka konsertbiljett för 225 kr per sms på 073-1547856. Boka 3-rätterssupé per sms även på samma nummer för 150 kr.

Obs! Vid förköp tillkommer en service-avgift på drygt 22 kr.

Cafeét öppnar kl 17.00 för mat och vin/öl servering.

Foto: Lolita Ray

Välkommen

Förköp rekommenderas.

Köp biljett