Laddar Evenemang

Lokal invigning av Göteborg Film Festival: Exodus (with English subtitles)

Välkomna till Göteborg Film Festival i Midsommarkransen! Vi visar festivalens invigningscermoni och invigningsfilm Exodus regisserad av Abbe Hassan som med visuell och känslomässig kraft iscensätter ett drama om en råbarkad flyktingsmugglare som möter en tolvårig flicka på flykt.

Filmen tar oss med till en turkisk hamn där en ström av människor kliver ut ur den blekt gula containern. Miljoner flyktingar försöker ta sig in i ett stängt Europa. En av dem är den tolvåriga syriska flickan Amal. Hennes systrar ska finnas i Grekland, hennes föräldrar i Sverige. Men dit är det långt när den turkiska polisen plötsligt stormar containerhamnen.

Abbe Hassan (Måste Gitt-serien och kortfilmer som Blåljus, Guld och Weird) långfilmsdebuterar här med en film som med actionsekvenser och thrillerinslag skapar en dynamisk bild av en specifik närhistoria – Europa år 2015.

Exodus är baserad på sanna historier. Från alla de miljoner människor som varit med om krig och flykt. Däribland min egen familj, berättar Abbe Hassan. Jag kommer att berätta den här historien med fantasi, humor, värme och hoppfullhet, vilket var det som fick mig att överleva när jag som 6-åring ensam fick fly från Libanon med hjälp av människosmugglare.

Filmen bjuder samtidigt på ett intimt porträtt av två människor som av olika anledningar måste ty sig till varandra. Ashraf Barhoum och Jwan Alqatami agerar med bultande liv och ger känslomässiga nyanser till den oväntade vänskapen som tar dem båda till nya platser.

Det känns fantastiskt att kunna inviga årets festival med en så aktuell, drabbande och vacker film som Exodus. Det är en film som med visuell kraft och hög intensitet berättar en historia om flykt som kommer engagera många och ger festivalens fokus Homecoming en djupare resonansbotten, säger Jonas Holmberg (konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival).

Festivalens invigning sker på olika platser i hela landet denna kväll. Så välkomna att tillsammans med andra i hela Sverige lokalt inviga Göteborg Film Festival – i Midsommarkransen!

Tider för kvällen
Kl 18.00: Caféet öppnar med kaffe, thé, läsk, juice, snacks och godis. Och folköl, mackor och festivalsnittar!
Kl 18.45: Salongsdörrarna öppnas (och det går bra att ta med det som handlas i caféet in i salongen).
Kl 19.00: Invigningscermoni från Göteborg och festivalens invigningsfilm Exodus.

Abbe Hassan, Sverige 2023, 1.40 h, arabiska m engelsk text, från 11 år (7 år i vuxens sällskap)

Visas fredag 27 januari kl 19.00

Obs: Trailern nedan har svensk undertext, men filmen kommer att visas med engelsk text.

Förköp rekommenderas.

Köp biljett