Laddar Evenemang

Film & regissörsbesök: Buljong av Carl Johan de Geer

FILMVISNING med regissörsbesök av Carl Johan De Geer

Två filmer av Carl Johan visas ikväll. En kortare dokumentär ”Jag minns Håkan Alexandersson” från 2006 (14 min) och en längre, ”Buljong” (74 min) från 1995. Kulturikonen och mångsysslaren Carl Johan de Geer återkommer sedan med en ny bokrelease av den självbiografiska romanen ”Jakten mot nollpunkten” (dec 2022) redan tisdagen 28/3. Filmerna visas vid ett enda tillfälle bara på Biocafé Tellus. Filmregissören är förstås på plats för att berätta mer om filmerna och svara på frågor. Välkommen till en oförglömligt mysig och garanterat rolig stund med Carl Johan.

PROGRAM

Jag minns Håkan Alexandersson (14 min)
Buljong (74 min)
Regissören berättar
Frågestund

JAG MINNS HÅKAN ALEXANDERSSON

En film om manlig vänskap som krackelerar. Och en uppgörelse med 1900-talets patriarkala genimyt. Håkan Alexandersson (1940-2004) var en konstnärsrebell på 1960-talet.

Carl Johan De Geer, Håkans vän och medarbetare från 50-tal till 90-tal, skildrar i denna 14 minuters dokumentärfilm Alexanderssons originella arbete inom filmens område, hans säregna personlighet och den utveckling som fick vänskapen att upphöra.

Regi Carl Johan De Geer
Manus Carl Johan De Geer
Medverkande Carl Johan De Geer
Åldersgräns Barntillåten
14 min
Produktionsår 2006

BULJONG

En författarinna är besatt av tanken på att skriva en roman om 1900-talet och under ett tandläkarbesök får hon den förlösande idén.

Vår egen förvirrade tid skildras som en arkeologisk upptäckt från år 3065 där man funnit en väska full med fotodokument från 1900-talet. Vi får följa fotografen i en bildkaskad som bildar ett svirrande collage, och som fångar många av vår tids myter kring manlighet, samt om livets och konstens dilemman.

Regi Carl Johan De Geer

Medverkande

Carl Johan De Geer
Gert Fylking
Marianne Lindberg De Geer
Håkan Alexandersson

Åldersgräns Från 7 år
74 min
Produktionsår 1995

Om Carl Johan De Geer

Carl Johan De Geer (f. 1938) är en framträdande gestalt i det svenska kulturlivet. Nyskapande, provocerande och lysande mångkunnig har han verkat som bildkonstnär, formgivare, filmare, fotograf, scenograf och författare.

År 1968 startade han tillsammans med Lars Hillersberg, Karin Frostenson, Lena Svedberg och Ulf Rahmberg tidskriften PUSS. Tillsammans med Håkan Alexandersson skapade Carl Johan De Geer TV-klassiker som Tårtan (1973), Doktor Krall (1974) och Privatdetektiven Kant (1983). År 1970 var han med och bildade textilkonstnärskollektivet 10-gruppen och var också trombonist i proggrupperna Blå Tåget och Elektriska linden.

Ett av Carl Johan De Geers mer uppmärksammade filmprojekt är filmen om hans mormor och hennes nazistsympatier, Mormor, Hitler och jag från 2001. År 2004 gjorde han långfilmen Med kameran som tröst, del 2.

Tis 7 mars kl 19 Entré 80kr

Caféet öppnar kl 18 för matservering.

Förköp rekommenderas.

Köp biljett