Laddar Evenemang

Tellus 100 år: Tillsammans

Vi firar med Tillsammans av Lukas Moodysson!

Snart är det 100 år sedan den allra första filmvisningen hölls hos oss. I november 1920 fick publiken för första gången kliva in i salongen och möta en magisk värld på duken. Vi laddar inför höstens stora kalas men vill fira vårt 100 års-jubileum hela året på lite olika sätt och vi börjar smått redan nu under våren.

En gång i månaden visar vi en väl utvald film ur filmhistorien. I januari visades Gabriela Pichlers Äta Sova Dö från 2012 som första titel i denna serie och som representant för förra decenniet. Denna kväll visar vi en film från 2000-talet och nästa månad en film från perioden 1990-99. Tillsammans klättrar vi sedan vidare tillbaka i tiden så att vi till hösten landar i den tidsperiod då biografen öppnade på Vattenledningsvägen. Följ oss med i historien tillbaka till där allting började för 100 år sedan.

Varmt välkomna att fira tillsammans med oss bakåt i tiden fram till vår födelsedag i november!

Tisdag 18/2 kl 19.00 visar vi Tillsammans av Lukas Moodysson från 2000. Följ med till villa-kollektivet ”Tillsammans” där Göran, Lena, Lasse, Anna, Tet, Signe, Sigvard, Måne, Klas och Erik bor. Året är 1975 och Elisabeth, Stefan och Eva kommer på besök. Man diskar, mediterar och spelar fotboll. Spelar musik, dricker rödvin, dansar och diskuterar politik. Och hellre äter man gröt tillsammans än fläskkotlett ensam. Moodyssons andra långfilm efter Fucking Åmål emottogs varmt av press och publik och filmens scenograf Carl Johan De Geer var god hjälp till det tidstypiska. Bland annat fick Tillsammans tre guldbaggenomineringar och belönades med FIPRESCI Prize vid Stockholm Film Festival: For its touching and humorous depiction of alternative lifestyles and our struggle to live together.

Vid filmens premiär skrev DN: Lukas Moodysson har en i svensk film unik förmåga att skapa samtida figurer som går rätt in i det kollektiva medvetandet. SvD menade att: De har fångat tidsandan på pricken i scenografi och kläder från Duro-tapeterna till Polarn & Pyret-tröjorna utan att överdriva eller tona ned. 70-talet framstår som möjligt och inte enbart löjligt. (…) Moodyssons manus och regi gör verkligen alla de medverkande rättvisa. Filmen bjuder på ett härligt ensemblespel samtidigt som den förser varje skådespelare med godbitar till repliker. SDS formulerade: Med en ömsint, varm syn på varje individ samt med samma sorts drabbande humor och exakta tonfall i replikerna som i debutfilmen ’Fucking Åmål’ gestaltar han människors smärta och kamp för att ta sig ur den förlamande ensamhetskänslan och i stället bli en del i en gemenskap.

Vi tycker det nu är dags att igen låta filmen glöda med sin energi på filmduken – och vi hoppas att ni känner er redo att se den igen eller kanske se den för första gången? Vi är peppade!

Caféet öppnar kl 18, filmen startar kl 19 och biobiljetten kostar denna gång endast 50 kr och går att förköpa via länk här nedan.

Vill ni joina eventet på facebook så hittar ni det här: facebookevent

Tisdag 18 februari kl 19.00. Biljettpris: 50 kr

BILJETTKÖP ONLINE

För ordinarie biovisningar och vissa andra event kan biljetter förköpas, bland annat till denna föreställning.

Vi har 100 platser i salongen. För att alla ska kunna sitta med erforderligt avstånd till varandra har vi valt att tillåta max 30 besökare. Samtliga 30 biljetter är möjliga att förköpa här. Resterande biljetter släpps på plats en timme före start då också internetförsäljningen stängs.

Kom i tid till din föreställning, kommer du efter start kan vi inte garantera din plats. Vi är en reklamfri biograf och vid biovisningar startar vi vanligen huvudfilmen på utsatt tid efter trailer för kommande filmer.

Köp biljett