Nytt år i Kransen

Efter ett par rejält filmfyllda mellandagar landar vi nu i det nya året och säger hej till 2023. I januari bjuder vi in till ett författarbesök, lite kammarmusik och öppen scen; vi håller öppet för vernissage, dukar upp med tv-spel och i salongen serveras några klassiker och en mängd av årets nya filmer för barn och vuxna. Ja, kort sagt: vi är redo för det nya året!

Vi får besök av Nina Hemmingsson för ett samtal om sin nya bok Ett rum utan titel och av Hanna Eliasson på vernissagen inför utställningen av hennes illustrationer. Månadens dokumentärfilmer är All the Beauty and the Bloodshed om konstnären och fotografen Nan Goldin och Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, A Song om just Leonard Cohen och som klassiker lyfter vi fram Loranga, Masarin och Dartanjang baserad på Barbro Lindgrens älskade barnböcker och Wong Kar-wais In the Mood for Love serveras på 35mm film vid årets första Förstadens filmsalong. Vi deltar även detta år vid invigningen av Göteborg Film Festival då vi tillsammans med många andra biografer runt om i hela Sverige visar öppningsfilmen Exodus av Abbe Hassan.

Bland januari månads premiärer kan nämnas Danmarks oscarsbidrag Holy Spider av Ali Abbasi (Gräns) om en kvinnlig journalist i Irans heliga stad Mashhad, Georgiens oscarsbidrag Brighton 4:e gatan som skildrar en brokig immigranttillvaro i New York, The Banshees of Inisherin av Martin McDonagh (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) och den verklighetsbaserade Wannsee 1942 om mötet som samlade de då ledande nazisterna och som kom att avgöra ödet för över sex miljoner människor.

Språk-/spelcaféet Peach Café dukar upp med tjocktv-spel varannan torsdag och varje torsdag från och med 12 januari serveras soppa för 40 kr i caféet.

Till oss är du alltid välkommen, det är du som gör vårt ideella arbete på Biocafé Tellus värdefullt. Tillsammans med våra besökare är vi glada att kunna erbjuda nära kultur i Kransen. Välkommen hela januari och hela 2023!