Mars i Hägersten

Nu har vi en späckad månad framför oss; en månad fylld med premiärfilmer, klassiker, konserter, spelkvällar, utställningar och samtal.

Denna månad äger Oscarsgalan rum och vi har tidigare visat flera av de nominerade filmerna såsom Avatar: The Way of Water, The Banshees of Inisherin, Everything Everywhere All at Once, The Fabelmans, Top Gun: Maverick, Triangle of Sadness, Women Talking, Aftersun, Black Panther: Wakanda Forever, Mästerkatten 2, Bardo och All the Beauty and the Bloodshed. Ytterligare fyra av de Oscarsnominerade filmerna kan du se hos oss under mars. Lördag 11/3 visar vi biografnostalgiska Empire of Light av Sam Mendes med Olivia Colman och Micheal Ward i huvudrollerna som är nominerad i kategorin bästa foto. Todd Fields Tár med med Cate Blanchett i huvudrollen som den ikoniska musikern Lydia Tár är nominerad i sex kategorier (bästa film, bästa regi, bästa kvinnliga huvudroll, bästa originalmanus, bästa foto och bästa klippning) och visas söndag 12/3 och onsdag 15/3. The Whale av Darren Aronofsky med nomineringar i kategorierna manliga huvudroll, bästa kvinnliga biroll och bästa makeup & hår visas söndag 12/3 och torsdag 16/3. Och den belgiske regissören Lukas Dhonts andra film Close är nominerad i kategorin bästa internationella film och visas söndag 19/3 och onsdag 22/3. Söndag 12/3 går Oscarsgalan av stapeln.

Bland månadens övriga filmer kan nämnas No Bears av Jafar Panahi som trots husarrest och mångårigt yrkesförbud i sitt hemland Iran ständigt fortsätter sitt filmskapande. Förra året fängslades Panahi för ”propaganda mot systemet” men frigavs mot borgen nu i början av februari. Vid Göteborg Film Festival tilldelades detta år den marockanska regissören Maryam Touzanis Den blå kaftanen publikpriset för bästa internationella film och den visas hos oss sista veckan i mars.

Varje söndag kl 15 fortsätter vi att visa filmer för barn och unga. Mars bjuder på de nya filmerna Den makalöse Maurice och Helt super. Knattefilmen Giraffens cykel – ett fnittrigt filmpaket av Lasse & Lisa blir ett kärt återbesök för våra yngsta filmälskare och vidare visar vi filmen Här kommer Pippi Långstrump som hade premiär för 50 år sedan och som utifrån TV-serien från 1969 klipptes om till långfilm som gick upp på biograferna i februari 1973.

En del programpunkter är återkommande och känns nog igen. Som att det varje måndag i mars är Öppen kroki i salongen mellan kl 19-21, att det varje torsdag serveras soppa för 40 kr i caféet från kl 18.45, att det torsdagar jämna veckor dukas upp med klassiska tv-spel i caféet från 19.30 under Peach Cafés flagg och att det sista lördagen i månaden är Öppen scen.

Vid två tillfällen får vi besök av Carl Johan De Geer. Tisdag 7/3 visas Jag minns Håkan Alexandersson och Buljong med efterföljande samtal med regissören De Geer och tisdag 28/3 är han tillbaka som författare då boken Jakten på nollpunkten presenteras.

Efter vernissagen för fotoutställningen En sten föll från mitt bröst av Katarina Wos lördag 11/3 hålls på tisdagen 14/3 ett konstnärssamtal där Wos berättar mer om sina fotografier. Tisdagen veckan därpå 21/3 gästas vi av Ann-Cathrine Byström med monologen Scenskruv. Fredag 25/3 är Jojo & friends tillbaka på scen med jazz i bagaget och kvällen därpå lördag 26/3 är det grekisk afton med gruppen Kalispera.

Mycket att hålla reda på? Kom förbi och hämta upp en flyer med månadens program! Enkelt att ha i bakfickan eller sätta på kylskåpsdörren. Man kan också följa oss på Facebook och Instagram.

Till oss är du alltid välkommen, det är ni som besöker oss som gör vårt ideella arbete på Biocafé Tellus värdefullt. Tillsammans med er är vi glada att kunna erbjuda nära kultur i Kransen. Välkommen hela 2023!