Klartecken för den efterlängtade flytten till Telefonplan.

Ingen kan väl ha undgått debatten kring de så kallade skyskraporna vid Telefonplans tunnelbana. Nu är det klart att vi ingår i projektet. Länge har vi letat efter ny lokal då vi planerar att expandera och utöka vår verksamhet. Erbjudandet om att som enda kulturinstans ingå i komplexet vid Telefonplan känns väl motiverat både för oss och för stadsdelen. Bygglovet för den del av byggnaden där vi kommer att husera framöver blev klart idag. Vi ser fram emot att i höst bli en del av den huskropp som då överdäckar tunnelbanestationen.

Det nya komplexet vid Telefonplan beräknas stå klart redan i höst. I mitten av september planeras invigning för nya Biocafé Tellus. Illustration: Arkitektus

I samarbete med Akitektus har vi under vintern arbetat fram förslaget till våra nya lokaler. Med fyra salonger, en musikscen, dansrestaurang, hammondbar och en egen tunnelbaneuppgång blir vi söderorts mest moderna kulturhus och landets främsta arena för kreativa näringar. Salongerna är projekterade utifrån senaste standarden av både bild, ljud och komfort.

I referensgruppen för planeringen har 42 Tellusvänner bidragit med kloka tankar men även en del farhågor. Flera i gruppen känner en viss skepsis mot att behöva ta sig ända till Telefonplan för att gå på våra visningar, konserter och utställningar. Oron tar vi på största allvar och vid ett besök av infrastrukturministern lyfte vi frågan om att tidigarelägga den projekterade linbanan mellan Midsommarkransen och Telefonplan. I väntan på besked från ministeriet har vi lyckats nå en överenskommelse med SL om gratis resa mellan stationerna vid uppvisande av Tellusvänkort.

Vidare har vi i nära samarbete med stadsdelsarkivarien valt att efter flytten låta göra en avgjutning i gips av nuvarande verksamhetslokal för möjlig duplicering av café och salong vid behov i framtiden. Ett annat sätt att minnas Biocafé Tellus i nuvarande form, är att helt enkelt göra ett besök innan flyttlasset går. Programmet ligger bara ett klick bort: kommande program. Välkommen!