Mellan vinter och sommar

Ja, nu är vi där. Indragen i våren. Med tveksamhet vaggas vi fram och åter, i en tid som likväl puttar oss framåt mot sommaren. Långsamt dag för dag. Och när du står där, mitt i mellanlandet med vintersko på din ena fot och när den andra sandalprydda väntar på att ta ett steg – just när du står där mitt i allt, så välkomnar vi dig in på en bit film, lite konst, ett stycke musik och en varm kopp kaffe. Ja, som vanligt alltså.

Välkommen in i det vanliga. Välkommen på film på söndagar, onsdagar och torsdagar och kanske någon annan dag. Kom in på jazzkonsert någon helg och på krokiteckning måndagar i mars, på Förstadens filmsalong, på vernissage, på Frukostbio och på soppa varje torsdag. Välkommen att fika ekologiskt och hembakat, att spela klassiska tv-spel varannan vecka eller att prata franska. Kom in en stund i atmosfären och känn dig som hemma, hos oss är det som vanligt.

Men det vanliga rymmer också det ovanliga. För nu väntar nya (och gamla) möten, filmer och konserter och konst. Vi lagar nya soppor i köket och gamla strumpor i caféet, byter affischer och bakar kakor och när vi tänder neonskylten ser vi fram emot ditt besök.

Bland vårens filmer kan nämnas dokumentärer som Fredrik & Filips Den sista resan, Gustav Ågerstrands Som vi har älskat om Sara Parkman och Neo Soras konsertfilm med Ryuichi Sakamoto vid pianot, nya spelfilmer av etablerade regissörer som Ryûsuke Hamaguchi, Leva Akin, Matteo Garrone, Isabella Eklöf, Nuri Bilge Ceylan och Kaouther Ben Hania och andra av debuterande filmskapare. Vi tar dig med på resor inom Sverige och till USA och Storbritannien men färden går också till bland annat Polen, Italien, Åland, Georgien, Japan, Belarus, Turkiet, Grönland och Ukraina. Välkommen på små och stora berättelser från olika delar av världen!

På vår filmklubb Förstadens filmsalong presenteras i mars Hayao Miyazakis Spirited Away från 2001 på 35mm film. När vi får möjlighet visar vi gärna film på klassiskt analogt vis och denna gång har vi lånat 35mm-kopian från en privat samling.

Bland våra nya evenemang kan nämnas ett pysselcafé med möjlighet att skapa nya möten genom handsömnad där man tillsammans slår sig ner för att stoppa, laga och lappa sånt man själv tar med och poesidans för barn och deras vuxna som inbjuder till poetisk dans- och rörelselek i salongen. Vi erbjuder också ett föredrag om tonsättaren D. Sjostakovitj och en utställning med med måleri av Kent Olov N.

En gång i månaden intas scenen av dig som vill spela något eget under Öppen scen eller på Open Mic för scenkonst. Vi repriserar jazzkonserten Monica Z & Other Moods med Anderson-Gustafsson-Djeridi-Boman Quartet på scen och senare i vår kommer Jojje Wadenius tillbaka med sina barnvisor.

Ja, välkommen in i det vanliga och ta del av det ovanliga. Välkommen till Midsommarkransen hela våren!