Laddar Evenemang

Författarkväll: Kenneth Hermele om boken Inte som lamm till slakt – Judiskt motstånd under Förintelsen

Inte som lamm till slakt – Judiskt motstånd under Förintelsen (2023: Ordfront) av Kenneth Hermele

Bokpresentation och samtal med författaren Kenneth Hermele i salongen. Frågestund därefter. Boksignering och försäljning sker i foajén som avslut.

Tis 21/11 kl 19-21:30 Entré 50kr

Caféet öppnar kl 18:00 för matservering.

Synopsis

Varför gjorde judar inget motstånd under Förintelsen? Frågan var utgångspunkten för den här boken, en utgångspunkt som visade sig fullständigt felaktig.

I stället har Kenneth Hermele grävt fram en helt okänd historia som går tvärt emot myten om judars passivitet. I denna banbrytande berättelse avtäcker han ett landskap av judiskt motstånd i många och varierande former, ett motstånd som dessutom överträffar andra gruppers försök att stå upp mot Hitler.

Judiska män och kvinnor satte eld på getton, sprängde räls och dödade tyska soldater och deras kollaboratörer. De smugglade mat, gömde flyktingar, tog sig över gettomurarna, spred flygblad, dokumenterade förtrycket, höll fast vid traditioner och värdighet.

Judar var partisaner och stred med de allierade i förvånande antal.
Kenneth Hermele ger de många motståndshjältarna namn och liv, samtidigt som han tecknar en ny bild av de kontroversiella juderåden och på vägen belyser det judiska motståndets filosofi under 2000 år.

Inte som lamm till slakt utmanar det vi trodde oss veta om Förintelsen.

Om Kenneth Hermele

KENNETH HERMELE är ekonom och författare. Efter ett tjugotal skrifter om internationell ekonomi kom En shtetl i Stockholm, en självbiografisk berättelse om en judisk uppväxt på Södermalm som nominerades till Augustpriset i den skönlitterära klassen 2018. Han sitter också med i styrelsen för Judiska salongen i Göteborg som anordnar evenemang med judiskt tema.

Våren 2023 är han aktuell med Inte som lamm till slakt om judiskt motstånd mot Nazityskland, en djupdykning som utmanar det vi trodde oss veta om Förintelsen.

Förköp rekommenderas.

Köp biljett