Laddar Evenemang

Författarkväll med Jens Lapidus om gängkriminalitet och boken Död man walking

På Biocafé Tellus författarkväll kombinerar författaren och uppvuxen i Gröndal, Jens Lapidus, ett föredrag om gängkriminalitet och sin personliga resa in i författarskap kring brott och brottslingar samt en presentation av sin senaste roman Död man walking (Bonniers: 2023) Boken skildrar en kriminells karriärhistorik och öde från ungdoms till vuxenålder, där huvudkaraktären, illustrativt av många i den undre världen idag, börjar sin bana i gängkriminalitet. En högaktuell samhällsfråga som väcker stort intresse, så passa gärna på att försäkra er en plats i god tid. Efter samtal och frågestund i salongen sker bokförsäljning och signering i foajén.

Tis 5/12 kl 19-21:00 Entré 50kr

Caféet öppnar kl. 18 för sopp- och fikaservering.

Om föredraget

Jens pratar om hur det kom sig att han började skriva, hur jobbet som advokat påverkade honom och vilka juridiska lösningar som kan finnas på gängkriminalitetens utbredning.

Han berättar: ”När jag växte upp i Gröndal var jag den så kallat mjuka killen. Jag var usel på fotboll och dålig på att slåss, jag hade glasögon och approcherade bara brudar på sommarkollot vid Barnens ö. När jag började jobba i rättssalarna mötte jag dagligen en annan typ av män. Något i mig väcktes. De undrade varför jag körde Saab, hade matlåda och inte ville köpa sexuella tjänster. Mitt svar – till mig själv – var att börja skriva om deras värld ur deras perspektiv.”

”Nedskärningar, privatiseringar och ökade klyftor. Hög invandring och misslyckad integration. Ökad efterfrågan på narkotika och tillgång till vapen. Diskriminering, rasism, upplevt utanförskap. Det mest unika i situationen verkar emellertid vara hur känsliga våldsverkarna är. En extrem manlighetsnorm tycks ha växt fram i delar av Sveriges ungdomsgrupper, där ett förlupet ord, en för lång blick, ett felaktigt klick på sociala medier kan upplevas som en kränkning som måste besvaras med våld.”

Om författaren

Jens Lapidus, född 1974, var i femton år verksam som jurist och advokat. 2006 debuterade han med Snabba cash, som blev en av 2000-talets mest omtalade och sålda böcker. Snabba cash har sålts till över trettio länder, däribland USA och England, och filmatiserats i regi av Daniel Espinosa. Uppföljaren Aldrig fucka upp utkom 2008 och är skriven i samma hårdkokta stil och skildrar även den de kriminellas egen inre logik. 2011 kom den tredje titeln i serien om Stockholms undre värld: Livet deluxe. Även de två senare delarna i trilogin filmatiserades med stor framgång och fick namnen Snabba cash II och Snabba cash – Livet deluxe.

2012 utkom Lapidus med novellsamlingen Mamma försökte. Samma år kom första delen i en ny serie: Vip-rummet. Här står det skaviga paret Emily och Teddy i centrum. 2015 utkom STHLM DELETE, följd av Top dogg, 2017 och Mr Ett 2022. Top dogg-romanerna har senare adapterats i en hyllad teveserie.

2021 återvände Jens Lapidus till spänningsscenen med Paradis City, en dystopisk skildring av ett Sverige där motsättningarna i samhället löpt amok och murar byggts kring storstädernas värst utsatta områden. När inrikesministern kidnappas i Järva särområde skickar polisen in den enda person som kan rädda henne, den f.d. MMA-fightern Emir. Under 2021 kom teveserien Snabba cash ut på Netflix. Den är en reboot på Lapidus universum, med nya karaktärer och ett nytt brutalt Stockholm.

Synopsis: Död man walking

En sargad familj samlas på kyrkogården för att minnas den mamma som gick bort för mer än tjugofem år sedan. Det är Teddy, hans far och hans syster, samt Emelie, som sedan börjar forska i vad som egentligen hände när Teddys mamma dog. Spåren leder till ett förflutet som ingen visste fanns, och snart är Emelie indragen i ett dubbelspel som är farligare än hon någonsin kunnat ana.

Teddy är däremot inte intresserad, han har fullt upp med att behålla sin position som Mr Ett, ett vägval som tvingar honom djupt in i Stockholms undre värld och dess brutala konflikter. Så rymmer Max från ungdomsvårdsanstalten, och Teddy måste välja vad han ska göra med pojken som dödade hans älskade systerson. Hämnas eller ej, det är frågan.

”Död man walking”, fortsättningen på hyllade ”Mr Ett”, är en andlöst spännande berättelse om det förflutnas makt över nuet, om priset vi till slut måste betala för våra handlingar.

Förköp rekommenderas.

Köp biljett