Laddar Evenemang

Jazzsalong med 3-rätterssupé: Parkers Mood med Hans Backenroth Q

Parkers Mood med HANS BACKENROTH Q

Den 29 augusti 2020 skulle Charlie Parker ha fyllt 100 år vilket inspirerade Hans Backenroth till att göra ett projekt med Parkers musik vilket utmynnade i albumet ”Parker’s Mood” (Prophone). Det var både en hyllning till Parker och ett slags spegling av Parkers veckolånga turné i Sverige 70 år tidigare, 1950. Då spelade Parker med ett svenskt band och alternerade på scen med sin svenske altsaxofonistkollega och jazzlegenden Arne Domnérus. Ja, samme Domnérus som senare skulle bli bandledare och en viktig mentor för Hans Backenroth. I och med det här projektet för alltså Backenroth facklan vidare.

Bandet Hans leder på det här albumet och i kvällens konsert består av några favoritmusiker och vänner ur en yngre generation:

”Jag ville ha en repertoar som inte bestod av de vanligtvis spelade låtarna. Efter att jag hade valt materialet gjorde jag enkla arrangemang som skulle få musiken att låta som oss och också bli en bra plattform för att uttrycka oss vilket är precis vad jazz handlar om. I studion fick jag sen idén att dela upp kvartetten i olika trios och duos bara för att utmana oss att hitta nya sätt att spela låtarna och för att få mer variation ”, fortsätter Hans.

Parker’s Mood (Prophone) utvaldes till årets hyllning 2021 i musiktidskriften LIRA och röstades fram i OrkesterJournalen/Jazz som 3:e bästa jazzskivan 2021!

Hans Backenroth är med sitt hårdsvängande spel, varma sound och lyriska solon är en av de främsta basisterna i Skandinavien. Som 20-åring fick han Nisse Sandström som lärare och året därpå blev han medlem i Fredrik Norén Band som han spelade med i två år. Snart därefter år senare var han basist med bland andra Arne Domnérus, Monica Zetterlund, Rebecka Törnqvist, Kjell Öhman, Ulf Wakenius och Claes Janson. Bland hans mest långvariga samarbeten är det med Bernt Rosengren som började 1987 och pågick in till innan legandaren gick ur tiden. Hans har varit den basisten många internationella stjärnor anlitat som t ex Harry “Sweets” Edison, Clark Terry, Roger Kellaway, Scott Hamilton, Toots Thielemans, Kenny Barron, Karin Krog, Ed Thigpen, Doug Raney, Eddie Daniels. Han reser och turnerar runt om i världen och sedan tjugo år har han turnerat i Japan i stort sett varje år med Sweet Jazz Trio. Under åren har Hans medverkat på över 200 skivinspelningar och detta är den andra skivan under eget namn.

Erik Söderlind är en av Sveriges främsta jazzgitarrister med många prestigefulla stipendier och utmärkelser på sin meritlista, däribland Hagströmspriset, Alice Babsstipendiet och Guitar People’s Prize. Med sitt personliga och varma närmande till musiken har Erik utmärkt sig, dels med fem skivor i eget namn, dels i otaliga samarbeten med alltifrån Lisa Nilsson, Kjell Öhman, Svante Thuresson, Louise Hoffsten, och Magnus Lindgren.

KLas Lindquist är en av Sveriges mest framstående jazzmusiker och kompositör, spelar altsax och klarinett. Klas har fått flera utmärkelser som den prestigefyllda ”Gyllene saxen” instiftat av saxofonlegenden Arne Domnérius, men även Alice Babs jazzstipendium och Stockholms kulturpris. Han vann dessutom första pris i ”Jazz Orchestra International Composition Contest” i Bryssel.

Oscar Johansson Werre, började sitt musikerskap i väldigt tidig ålder då han stod på scen för första gången som tvååring. Han fortsatte sedan sin musikaliska bana och tog examen från Kungliga Musikhögskolan 2018. Oscar har trots sin unga ålder redan blivit etablerad på den svenska jazzscenen. Han har under sin musikaliska karriär spelat med giganter som Bernt Rosengren, Nisse Sandström, Jan Allan och Harry Allen (USA). Oscar har mottagit flertalet stipendier och priser för sitt trumspel som Most Valuable Player på Youth Jazz Festival 2010, Ronnie Gardiners Swedish Drummer Deserving Wider Recognition Award 2017 och hand var den första att bli tilldelad Jazzaspen 2021.

Medverkande

Hans Backenroth – bas
Klas Lindquist – Altsaxofon, klarinett
Erik Söderlind – gitarr
Oscar Johansson Werre – trummor

Lör 11/11 kl 19-21:30 Entré 150kr

Förbokning av bord för 3-rätterssupé (225kr ordinarie, 150kr student/pensionär) görs per sms på 073-1547856. Konsertbiljett kan förköpas on-line här eller även bokas på samma nummer. Caféet öppnar för supéservering fr kl 17:00.

Förköp rekommenderas.

Köp biljett